İstanbul

CRIF, 30 Aralık 2016 tarihinde Brunei Para Otoritesi (Autoriti Monetari Brunei Darussalam-AMDB) tarafından verilen uluslararası ihaleye konu olan projede sona gelindiğini açıkladı. Brunei Darussalam Merkez Bankası'na kanuni kuruluş olarak vekalet eden Brunei Para Otoritesi, yeni kredi kayıt büro sistemini Brunei'de halihazırda kullanmakta.

Brunei Para Otoritesi'nin (AMDB) kurulması, Brunei Darussalam Majesteleri Sultan ve Yang Di - Pertuan için dinamik bir finansal sistemin sürekli olarak yerinde ve gerekli tedbirler ile geliştirilmesinin ve ulusal ekonomik hedefleri destekleyen reformları teşvik etmesinin altını çizmekte. Finansal sektörün gelişmesinde bir diğer önemli dönüm noktasını ise Brunei Para Otoritesi'nin dünya standartlarında kredi kayıt bürosunun geliştirilmesinde CRIF'i stratejik ortak olarak seçmesi işaret etmekte. Diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde (Vietnam, Endonezya, Filipinler) ve dünya çapındaki benzer projelerin yönetilmesi göz önüne alındığında, CRIF kredi enformasyonu için en gelişmiş paylaşım platformunun yanı sıra hızlı başlangıç kredi kayıt bürosu puanlama modelleri, öngörücü analitik araçlar, portföy uyarı sistemleri ve danışmanlık gibi hizmetleri de sunacak.

Yerel yasa çerçevesine uyumlu bir şekilde, CRIF tarafından geliştirilmiş olan kredi kayıt bürosu platform sistemi Brunei'de bulunan ve uygun şartları sağlayan kredi veren kimselerden, bireyler ve işletmeler hakkında olumlu (zamanında ödeme) ve olumsuz (ödememe ve geç ödeme) kredi bilgilerini bir araya getirecek. Özellikle kredi veren kimseler, kredi kullananların kredibilitesini hesaplamak ve ödeme düzenlerini daha iyi anlayarak detaylı kredi profiline yönelik daha hızlı ve daha hassas karar alabilecek ve risk yönetimlerini bir adım öteye taşıyabilecekler. Tam ve güncel kredi geçmişinin kullanılabilirliği aynı zamanda düzenli ödeme yapan borçluları ödüllendirecek, müşteri ve ticari işletmeler için daha iyi borçlanma koşulları sağlayacak ve aşırı borçlanma riskini önleyerek krediye ulaşımlarını kolaylaştıracak.

1990'lar ve 2000'ler sırasında GSYİH’nin 1999 yılından 2008 yılına kadar olan artışı ile birlikte olan ekonomik büyüme, Brunei'i endüstrileşmiş bir ülke haline dönüştürdü. Şu anda sahip olduğu petrol ve doğalgaz yatakları sayesinde en zengin ülkeler arasında yer almakta. Bu kapsamda ülkede bir ilk olan CRIF kredi kayıt bürosunun, strateji noktasından operasyonlara, kredi risk yönetimi alanında önemli değişikleri tetikleyeceği ve karar verme süreçlerini optimize edecek daha başarılı uygulamalar ve güçlü öngörü araçları sağlayacağı beklenmekte.

CRIF Satış ve Doğrudan Pazarlar Direktörü Davide Michele Meo açıklamasında “Brunei Para Otoritesi tarafından seçilmiş olmamız bizim için oldukça gurur verici, önümüzdeki yıllarda bu işbirliğini güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Tam yetkiye sahip kredi kayıt bürosunun geliştirilmesi Brunei kredi ve finans pazarının gelişmesi ve güçlenmesinin devam etmesi için anahtar role sahip bir gelişme. Veri paylaşımının merkezileşmesi ve artması ile kredi kayıt bürosu, dünya çapındaki diğer ülkelerde deneyimlediğimiz şekilde ticari işletmeler ve müşteriler için kredi erişimini kolaylaştıracak ve hatta finansal pazar devrimini güçlendirecek” cümlelerini kullandı.

Uluslarası Teslim Kıdemli Yöneticisi Alessio Milani ise “Dünya standartlarında kredi kayıt büro sistemini Brunei'de Brunei Para Otoritesi için kurmak ve bunu bir önceki sistemi değiştirerek yapmak oldukça başarılı ve ilginç bir proje. Tüm proje teslim, kurulum, önceki kredi kayıt bürosuna ait veri havuzundaki verilerin aktarımı, konfigürasyonu ve aynı zamanda kredi kayıt bürosuna ek olarak katma değere sahip hizmetlerin ön tedariğini içeriyor. Ayrıca, müşterilerin kendi kredi geçmişlerine erişim sağlayan online kişisel sorgulama özelliği ile müşteri istekleri de göz önünde bulunduruldu” şeklinde açıklama yaptı.