İstanbul

CRIF, BFM tarafından yürütülen projede uluslararası rekabetçi teklifler içerisinde Madagaskar Merkez Bankası tarafından Madagaskar’da kurulacak ilk özel kredi kayıt bürosu olarak seçildi ve Uluslararası Finans Kurumu (Dünya Bankası Grubu üyesi) tarafından geliştirme ve yönetim konusunda stratejik ortaklık konusunda desteklendi.

Uluslararası kalite standartları ve yerel yasal çerçeveye uyumlu olan kredi kayıt bürosu, Madagaskar'da yer alan kurumlardan gelecek kredi bilgilerini, gelişmiş teknoloji platformu ile yönetecek ve bu şekilde kredi başvurusunda bulunanın veri güvenilirliğini tek bir rapor içerisinde entegre ve konsolide edecek. CRIF, resmi ruhsatlandırma ve piyasa yönetimi konusunda sorumlu olacak ve de tüm yönetimi kendisine ait olacak yerel şirketin kurulma konuları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yerel işletme, Madagaskar Merkez Bankası (Banky Foiben'i Madagasikara) denetim ve kontrolünde faaliyet gösterecek.

Madagaskar ekonomik ve finansal sistemi göz önünde bulundurulduğunda, kredi kayıt bürosu küçük ve orta büyüklükteki işletmelere ve müşterilere kredi veren kimseler ile ilişki bazlı yaklaşımdan daha gelişmiş olan kredi referanslı yaklaşıma geçişlerine yardımcı olarak, ülkedeki kredi pazarının gelişimini destekleyecek. Aynı zamanda eksiksiz ve güncel kredi bilgisinin mevcut olması sayesinde kredi açan kimseler finansal hizmetlerini çok daha düşük maliyetler ile sağlayabilecek ve bu hizmetleri KOBİ alanlarında genişletebilecek.

CRIF kredi kayıt bürosu aynı zamanda finansal katılım işlemlerinin artışına yardımcı olmayı da hedeflemekte. Dünya Bankası'nın “Madagascar Economic Update, 2018” adlı raporunda belirtildiği üzere Madagaskar son dört yılda devam ettirdiği ekonomik büyümeyi GSYİH alanında da istikrarlı şekilde sürdürmüş ve 2018 yılında %5 seviyesine ulaşması öngörülmüştür.

Tam yetkiye sahip kredi kayıt bürosunun kurulması işletmelerin kredi erişimleri için yeni fırsatlar oluşturarak daha elverişli kredi koşulları elde etmelerine olanak sağlayacak. Diğer taraftan özellikle teminatı bulunmayan yeni girişimciler ve nüfusun genç segmentleri için ayrımcı kredi uygulamalarını azaltarak olumlu etkilere sahip olacak müşterilerin kredilere erişimi kolaylaşacaktır.

CRIF Kurucu Başkanı Carlo Gherardi açıklamasında “CRIF'in Afrika kıtasına olan ilgisini ve bağlılığını yansıtan yeni bir projede bulunduğumuz için oldukça mutluyum. Dünya çapında birçok ülkede işletmesini ve yönetimini yaptığımız kredi kayıt bürolarındaki başarılı deneyimimiz, Madagaskar'ın da kredi pazarına işletmelerin ve müşterilerin finansal ihtiyaçlarını desteklemek için önemli avantajların sağlanacağı konusunda emin olmamızı sağlamakta” cümlelerini kullandı.

CRIF Satış ve Doğrudan Pazarlar Direktörü Davide Michele Meo “CRIF kredi veren kimselere, kredi kullananların detaylı kredi profiline yönelik daha hızlı ve daha hassas karar alabilme ve risk yönetimlerini bir adım öteye taşıyabilme konularına yardım etmek konusunda oldukça istekli. Aynı zamanda eksiksiz bir kredi geçmişinin mevcut duruma gelecek olması Madagaskar'da bulunan işletmeler ve müşterilerin krediye erişimini kolaylaştıracaktır” açıklamasında bulundu. “Kredi verenler ve şirketler için en geniş kapsamda sunduğumuz küresel anlamda güçlü deneyimimiz sayesinde aynı zamanda kişiselleştirilmiş skoring sistemleri ve kredi yönetim çözümleri geliştirebilmekte ve müşteri kredibilitesi, güvenilirliği ve borçluluk seviyesinin değerlendirilmesinde önemli avantajlar sunabilmekteyiz”.