İstanbul

CRIF, Özbekistan'da kredi kayıt bürosu geliştirmek üzere Credit Information and Analytical Center (CIAC) ile stratejik ortaklık imzaladığını açıkladı.

Bu girişim, Dünya Bankası Grubu-IFC Finans ve Pazarlar Global Uygulaması yapısı altında Özbekistan'daki Finansal Çerçeve Projesi'nin bir parçası niteliğinde. Anlaşmaya göre CRIF, özel-halka açık şirket anlaşması altında kurulan şirketin %35 oranında sermaye sahibi olacak.

İki yılı aşkın süren uluslararası teklifler ve uzlaşma sonucu, Dünya Bankası'nın desteğinin altında CIAC, CRIF’i Avrupa'da verdiği benzer çözümler ve Asya, Afrika ve Amerika'da bankalar ve finansal kurumlar için verdiği kredi kayıt bürosu hizmetleri ışığında teknolojik ortağı olarak seçti.

Orta Asya Bölgesel Ekonomik İşbirliği Programı üyesi olan Özbekistan, kapsamlı bir ekonomik büyüme için çaba göstermekte olan bir ülke. Avrupa ve Orta Asya arasında köprü rolü üstlenen stratejik konumu ve güncel kurumsal reformlar sayesinde Özbekistan, ekonomik ve finansal esnekliğini geliştirme, pazar oluşturma, özel sektör katılımına öncülük etme ve ticaret ortamını iyileştirme alanında doğru koşullara sahip bir ülke. 2018 yılında Özbekistan gayri safi yurtiçi hasılasının %5.5, 2019 yılında ise %5.6 oranında büyümesi beklenmekte (Asya Kalkınma Bankası Raporu).

Özbekistan Bankalar Birliği Genel Müdürü Bakhtiyar Khamidov açıklamasında “Özbekistan kredi kayıt bürosu ve CRIF arasında imzalanan bu önemli anlaşma, özellikle Özbekistan'ın ekonominin tüm alanlarında yaptığı benzersiz reformlar açısından oldukça önemli ve zamanında yapılmış bir anlaşma. Bu yeni ortaklık ülkedeki kredi enformasyonu paylaşımının gelişmesi ve aynı zamanda finansal sektörümüzün yararlanacağı modern teknolojik çözümler ve küresel deneyimler açısından bir dönüm noktasını oluşturmakta.” cümlelerini kullandı.

CRIF Başkanı Carlo Gherardi ise "CRIF, Özbekistan'ın kredilendirme pazarını geliştirecek bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duymakta. CRIF ve CIAC arasındaki sinerji, perakende pazarının gelişimine, KOBİleri desteklemeye ve bireylerin kredilendirilmesine katkı sağlayarak ülkede birinci sınıf bir kredi kayıt bürosu kurulmasını sağlayacak” yorumunda bulundu.

CRIF Satış ve Doğrudan Pazarlar Direktörü Davide Michele Meo ise açıklamasında “CRIF, ülkedeki mevcut kredi değerlendirme süreçlerini geliştirmek için hizmet sunmanın yanı sıra CIAC'ye teknoloji, bilgi ve deneyimi aktarma konusunda da oldukça iştahlı. CRIF ve CIAC arasındaki bu ortaklık, kredi risklerini analiz etmek için gelişmiş hizmetlerin tanıtımına olanak sağlamayı hedeflemekte. Asıl amacımız Özbek bankaların ve finansal kurumların yerel kredi kayıt büroları için katılımcı olacakları tutarlı ve ortak aksiyon planı oluşturmak, tüketiciler ve şirketler için kredilendirmeye olan erişimi sadeleştirmektir” cümlelerini kullandı.

Kredi kayıt bürosunun kurulması ve artan bilgi paylaşımı, kredilendirme işlemini iyileştirerek ve varsayılan oranlar ve borçluluk riskini azaltarak ticari işletmeler ve tüketiciler için krediye erişim kolaylığı sağlayacak, bunun yanında güvenilir karar oluşturma ve adil kredilendirme uygulamalarını da destekleyecek.

Özellikle kredi veren Özbekler kredi kullananların detaylı kredi profiline yönelik daha hızlı ve daha hassas karar alabilecek ve risk yönetimlerini bir adım öteye taşıyacaklar. Buna ek olarak, eksiksiz sağlanan kredi geçmişinin kullanılabilir oluşu tüketiciler ve işletmeler için krediye erişimi kolaylaştıracak, kredileri daha elverişli şartlar altında daha hızlı ve kolay bir şekilde almalarını sağlayacak.

Tam yetkiye sahip kredi kayıt bürosunun geliştirilmesi özellikle nüfusun genç kısmı, tamamlayıcı teminatı ve yetersiz kredi geçmişi bulunmayan yeni yatırımcılar açısından krediye erişimi kolaylaştırarak ülke üzerinde pozitif bir etki oluşturacak. Ayrıca, kredi kayıt bürosu ülkenin finansal sisteminde ve kredi kültürünü tanıtmakta önemli bir rol üstlenecek.

Dünya Bankası tarafından belirtildiği gibi, CRIF, halihazırda çok fazla ülkede deneyime sahip bir kuruluş, finansal sektörün gelişimi büyük bir ölçüde kredi risk yönetimini düzene koyacak ve aynı zamanda işletmelerin ve tüketicilerin finansal ihtiyaçlarını destekleyecek etkili enformasyon sistemlerine bağlı bulunmaktadır.