İstanbul

Türkiye'de 20 binin üzerinde firma yurtdışına ürün ya da hizmet satıyor. Bir o kadar da ithalatçı olduğu tahmin ediliyor. Bu firmaların yarattığı dış ticaret hacmi 2018'de 391 milyar dolara ulaştı. Rakam arttıkça alınan risk de yükseliyor. Hangi ülkeye hangi ürün satılır, hangi firmalar güvenilirdir, ödemelerde gecikme olur mu? gibi soruların yanıtı, firmaların aldığı risk raporlarıyla çözülüyor.

Türkiye'de 3 ayrı şirketiyle faaliyet gösteren İtalyan kredi raporlama şirketi CRIF, sağladığı kredi bilgi ürünleri ve risk raporlarıyla Türk firmalarının, ithalat ve ihracattaki risklerini azaltırken, Kompass, Hoover's gibi online çözümleriyle de potansiyel müşteri ve tedarikçiler bulmasına destek oluyor.

CRIF Türkiye Ülke Müdürü Selim Tezel, şu anda 1000 müşteriye hizmet verdiklerini ve 3 bin ihracatçıya risk raporu hazırladıklarını söyledi.

Selim Tezel, 1 Ocak'ta hayata geçen “Devlet Destekli Alacak Sigortası” uygulamasıyla daha güvenli bir ticaret ortamının oluştuğunu ve bu uygulamayla işadamlarının ticaret alanlarının genişleyeceğini de sözlerine ekledi.