İstanbul

CRIF, yaptığı açıklamada yönetimini elinde bulundurduğu CRIF Bürgel şirketi aracılığı ile Credit Data Research Realtime Holdings Ltd. şirketini satın aldığını bildirdi. İngiltere merkezli olan şirket, kredi derecelendirme hizmeti veren Hesap Bilgileri Servis Sağlayıcısı (AISP) olarak Mali Piyasaları Kontrol Dairesi (Financial Conduct Authority) tarafından Avrupa Birliği'nde tanınmış ilk şirketler arasında bulunmakta. Bu işlem CRIF'in 21 Avrupa ülkesinde Açık Bankacılık Hesap Bilgileri Servis Sağlayıcısı (AISP) olarak kayıtlı kredi enformasyon sektöründeki ilk şirketlerden biri olması ile stratejik iş geliştirme açısından oldukça önemli bir adım.

Satınalma sonrasında şirketin adı CRIF Real Time Ltd. olarak yeniden adlandırıldı ve CRIF Genel Müdürü olan Enrico Lodi ise CEO olarak bu şirkete atandı.

Bu satın alma işlemi ile CRIF bundan sonra sunacağı Açık Bankacılık hizmetleri ile müşteriler/şirketler ve organizasyonlar arasındaki tüketici kredi ödeme mübadelelerini sağlayabilecek ve iş ortakları ve müşterileri ile ticari temaslarında şeffaflığı geliştirebilecek.

İngiltere'de kayıtlı Avrupalı bir işletme ve Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve birçok Avrupa ülkesinde sahip olduğu PSD2 (Yeni Ödeme Hizmetleri Yönergesi) Pasaportu ile artık CRIF, müşterilere ve işletmelere Açık Bankacılık girişiminden fayda sağlayabilecekleri yeni hizmet paketini Avrupa'da sunmaya yetkili olan ilk şirket.

Düzenlenen Ödeme Hizmetleri Yönergesi (PSD2) altında bulunan ve bir ödeme kurumu olan Açık Bankacılık Hesap Bilgileri Servis Sağlayıcısı (AISP), hesap sahibinin onayı ile farklı bankalardaki ödeme hesaplarına erişimi elinde bulunduruyor. Bu sayede ödeme verilerine erişim sağlanıyor ve bu veriler hesap sahibine kredibilite değerlendirmesi, finansal yönetim ve kişiselleştirilmiş teklifler gibi katma değere sahip hizmetler sunmak üzere düzenlenebiiyor.

Açık Bankacılık girişiminin amacı, kuruluşlara finansal kurum verisi sağlamak, son kullanıcıların finansal durumlarını geliştirmelerini desteklemek, finansal eğitimlerini iyileştirmek, kısıtlı kredi geçmişine sahip olmaları durumunda bile krediye ulaşmaları konusunda yardımcı olmaktır. Bu işlem, finansal katılımı artırma konusunda anahtar bir unsur, bireyler ve küçük işletmelerin kredibilitesinin değerlendirilmesinde ise kuruluşlar için kullanışlı bir araç olacak.

Özellikle finansal hizmet sağlayıcıları ile bu hesap bilgilerinin paylaşılması sayesinde, müşteriler daha gelişmiş hizmetler ve daha iyi teklifler dahil olmak üzere ihtiyaçlarına yönelik en uygun ürünleri alabilecek. Diğer yandan şirketlerin ve finansal kurumların etkili kredi işlemini sağlayabilecekleri güçlü hizmetlere erişimleri olacak. Uluslararası kuruluşlar, ulusal ve bölgesel seviyede kendi ekosistemlerini yaratmalarına olanak veren yeni ürün paketine güvenebilecek ve bu sayede CRIF'in farklı ülkelerde faaliyet gösterme yeteneği daha güçlü bir konuma gelecek.

Credit Data Research Realtime Holdings Ltd. şirketinin satın alınması ile CRIF, artık Avrupa'da büyük oyuncuların halihazırda sunmaya başladıkları ve daha geniş çerçevedeki Açık Bankacılık girişimlerinin bir parçası olarak müşteriler, şirketler (sigorta şirketleri, kamu hizmeti şirketleri, telekomünikasyon şirketleri, e-ticaret şirketleri, vs.) ve finansal kurumlar için sunduğu mevcut kredi kayıt bürosu hizmetleri ve çözümlerini tamamlayabilecek. CRIF sahip olduğu şirketleri aracılığı ile 21 Avrupa ülkesinde, CRIF Real Time Ltd. ile İngiltere'de, Credit Data Research Real Time France ile Fransa'da ve Credit Data Research ile İspanya'da Hesap Bilgileri Servis Sağlayıcısı (AISP) faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor.

CRIF Kurucu Başkanı olan Carlo Gherardi'nin açıklamasında “CRIF'in yeni ödeme tipi hizmetleri, geliştirilmiş koruma ve güvenlik ile yeni müşteriler edinmek için artık Avrupa Birliği finansal kurumlarının yanı sıra finansal alanda faaliyet göstermeyen şirketlere de yardım edebildiğini duyurmaktan oldukça memnunuz. İngiltere ve diğer 21 Avrupa ülkesi için elde ettiğimiz Hesap Bilgileri Servis Sağlayıcısı (AISP) lisansı ile CRIF, yeni bir eko sistem oluşturmak, yeni bir tür hizmet oluşturmak ve müşterilerin de müşterilerinin bu hizmetlerden fayda sağlayabilmelerine olanak vermesi için tasarlanmış yenilikçi platformunu entegre edebilecek” cümleleri yer aldı.

Credit Data Research Başlanı Alessio Balduini açıklamasında “Dünya standartlarında Açık Bankacılık çözümleri sunmak ortaklık, teknoloji ve yenilik anlamlarında mükemmeliyet gerektirir. CRIF ile birlikte bankalar ve müşterilerine daha geniş bir finansal hizmetler endüstrisi içerisinde gerçekten olumlu anlamda bir dalgalanma sağlayabileceğiz” cümlerini kullandı.

Bu stratejinin parçası olarak CRIF aynı zamanda Credit Data Research Ltd. ve Credit Data Research Italia şirketlerinin azınlık hissedarı durumuna geldi. Bu işlem, CDR Italia'nın KOBİ segmentinde sağlamlaşmış deneyime sahip olması ve İtalyan ve uluslarası şirketler alanında ticari enformasyon konusunda uzmanlaşmış bir CRIF Grup şirketi olan CRIBIS ile oluşturduğu önemli sinerji sayesinde CRIF'in ticari aktivitelerini bir adım öteye taşımasına olanak tanıyacak.

2013 yılında kurulmuş olan CDR Italia, sübvanse edilmiş, olağan ve olağan dışı finansal analiz araçları sunarak şirketleri en iyi ticari kararlar almaları yönünde desteklemekte. CDR Italia değerli katkılarını şirketlerin rekabetçiliğini ve finansal sağlamlığını iyileştirme amacı ile sunmakta. Aynı zamanda bankacılık sistemi ve şirketlere verdiği sürekli destek ile kazandığı deneyim, CDR Italia'nın banka-ticari işletme ilişkilerinde şeffaflığı ve iletişimi destekleyen ve geliştiren referans ortak olmasına yardımcı oldu. Özellikle, CDR Italia IFRS9 ve KOBİ'ler için en son gereksinimlere uyumlu şekilde yenilikçi ve standartlaşmış iş planı dahil olmak üzere, daha etkili bir finansal raporlama verisi ile kredilere erişim sağlamakta.

Credit Data Research Ltd. hakkında

Credit Data Research, fonlama kaynaklarını geliştirme arayışında olan, iş ortakları ve müşterileri ile çalıştıkları alanda şeffaflıklarını geliştirerek yabancı pazarlara girmeyi ve yönetim alanında destek isteyen KOBİ'ler için yenilikçi araçlar sağlamakta. Credit Data Research, Nesta Global Innovation Foundation tarafından Açık Bankacılık için Kredi Çözümleri geliştirme konusunda lider olarak adlandırıldı. Credit Data Research, bankacılık düzenlemeleri ile uyumlu ve KOBİ Kredi Puanlama amaçlı ilk platform olan Credit Passport'u geliştirmiştir.

Credit Data Research Italia, İtalya'da sahip olduğu dokuz şube ile şirketlerin en iyi ticari kararları verme konusunda destekleyerek, olağan ve olağan dışı ayrıcalıklı kredi işlemleri için analitik araçlar sunarak faaliyet göstermektedir.

www.creditdataresearch.com